Visnjevo pivo

Avtor: Borut Dezman


Ce zelite poiskusiti nov, pri nas neobicajen okus piva, potem je pivo z dodatkom visenj ravno za vas.

Sestava:

Priprava:

Priprava surovin je enaka kot pri navadnem svetlem pivu, tudi ostalo delo je enako, zato bom tu opisal le razlike.

Kristalni slad dodamo le ce to zelimo. Ker v pivo dodajamo visnje ni potrebe po mocnejsem okusu piva. Kolicina visenj je sicer odvisna od okusa samega pivovarja, vendar ce sta zazeljena kolikor toliko mocna barva in okus piva po visnjah, je ta vsaj 2 kg. Nic ni narobe ce je ta vecja, bo pivo pac imelo bolj izrazit okus in barvo visenj. Ce pa bo kolicina manjsa, zna pivo imeti barvo vina rose, okus pa bo komaj malo spominjal na visnje (kot da bi se le sprehodile mimo piva), kar seveda ni zazeljeno. Ce imamo zmrznjene visnje, jih je dobro odtajati pred uporabo, ker shladijo pivino in se nam vretje zavlece. Visnje dodamo v vrelo pivino potem ko dodamo prvo dozo hmelja, takrat dodamo tudi med. Pustimo visnje, da se kuhajo v pivini in jih z penovko poberemo ven tik pred drugim hmeljenjem. Pivovarsko delo opravimo do konca, prekuhane visnje pa zavrzemo, saj ostane bore malo v njih.

Pomembno!!! Tako narejeno pivo je bolj desertno pivo, torej prija v trebusastih kozarcih z pecljem in tankim steklom.

Na zdravje!

Opomba: Slad lahko do 0,5 kg zamenjamo tudi z ovsenimi kosmici, vendar ne vec, ker nam lahko vpliva na okus piva.


Nazaj

© Drustvo domacih pivovarjev, 1996-97

I made this with HomeSite 2.5